OPSTELLINGEN ZIEKTE

FAMILIE OPSTELLINGEN EN ZIEKTE

"Gezondheid is het vermogen om te reageren. Een gezonde reactie is een adequate reactie op een situatie. In onze gedachten wordt gezond en gezondheid gezien als een vaststelling, een constatering. Maar het is een beweging, het is een proces".

“De helende beweging komt meestal voort uit het instemmen en met het erkennen van wat IS. Meestal zijn symptomen/ziekten verbonden met een onvervuld verlangen in de kindertijd. Iets wat de cliënt als een gemis heeft ervaren. Wat de cliënt miste was het loslaten van het onvervulde verlangen. Instemming met het feit dat het niet meer vervuld kan worden - omdat de kindertijd voorbij is - kan een positief effect hebben op het lichaam. “~ Stephan Hausner, november 2023.

 

Stephan Hausner gebruikt opstellingen als methode om de verbanden aan te tonen tussen symptomen van ziekte en het gezin van herkomst. Hierdoor kunnen mensen heel anders naar hun symptomen/ziekte gaan kijken. Via de opstellingen liet hij in zijn workshops bijv. zien hoe chronische ziekten en langdurige symptomen verband kunnen houden met verborgen dynamieken in familiesystemen. En hoe onderlinge verhoudingen en verstoringen kunnen lijden tot ziekte. 

 

Heb jij te maken (gehad) met ziekte? Van jezelf of in je familie? Wil je er op een andere manier naar kijken? Wij, Judith van Kampen en ik hebben allebei verschillende opleidingen gevolgd om familie opstellingen te begeleiden . De workshops van Stephan Hausner waren voor mij levens- veranderend. Judith en ik hadden het er over en besloten opstellingen over ziekte en gezondheid in Noordwijk te gaan geven. 

 

Opstellingen en Ziekte.

3x op vrijdagmiddag 31 mei, 7 juni en 14 juni 2024 in Noordwijk-binnen. 

Van 13-17uur en voor € 95 voor alle 3 middagen.

Begeleid afwisselend door mijzelf of Judith van Kampen.

 

“Wanneer iemand met ziekte te maken krijgt, kun je de ziekte niet reduceren tot die persoon. Kijk naar de zieke vanuit de grotere context - de familie en verder” ~ Stephan Hausner, april 2024

 

Je maakt deel uit van een geheel dat groter is dan jij. Als we het gezin waar we in geboren zijn zien als een systeem, weet je dan hoe jouw familie systeem werkt?

“Als een kind ziek is bijvoorbeeld, dan richt de aandacht zich op het kind en probeer je het te helpen. Dit is de algemene benadering. In opstellingen merk je dat het kind verbonden is en dat er meer mensen bij betrokken zijn” ~ Stephan Hausner, april 2024

 

Een opstelling is een hulpmiddel om relevante informatie te verkrijgen. Hoe onderlinge verhoudingen of verzwegen verhalen kunnen leiden tot ziekte, kon je hierboven al lezen. Maar bijv. ook hoe schuld in allerlei vormen overgedragen kan worden op volgende generaties. Hoe gebeurtenissen in de familie ons als individu beïnvloeden.

We gaan opstellingen gebruiken om te kijken of er verbanden zijn tussen het familie systeem en de symptomen die iemand heeft. Het gaat niet om dingen oplossen of fiksen, maar om erkennen wat er is. Als iemand de pijn heeft gevoeld, de verlangens heeft erkend en gevoeld dat daaraan niet is voldaan, dan kan diegene verder.  

 

Wil je meer lezen over opstellingen en ziekte? Stephan Hausner heeft er een boek over geschreven, getiteld “Zelfs als het me mijn leven kost”.

Ook kun je in Judiths blog meer lezen over de workshop die hij in april in Amsterdam heeft gegeven bij UNLP.

 

Sta je ervoor open om op een andere manier naar jouw symptomen, ziekte en gezondheid te gaan kijken?

Dan ben je van harte welkom op deze 3 middagen.

 

Als je je gelijk wilt aanmelden dan kan dat hier .

Na je aanmelding ontvang je een korte vragenlijst samen met de uitnodiging.  

Het is niet mogelijk om je slechts voor 1 middagdeel aan te melden.

 

Heb je nog vragen of wil je meer informatie, bel/mail me gerust.

Maya