Mijn Reiki pad

 

Mijn Reiki pad begon in Leiden waar ik Reiki kreeg van een collega tijdens de lunchpauze en besloot om mijn eerste cursus in Westerse Reiki I te volgen in 1999. Daarna had ik een dwaling en deed in 2000 een training waarbij je in een weekend Reiki Master kon worden. De leraar adviseerde ons meer te lezen over Reiki, met name de boeken van Frank Arjava Petter. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor. Zo kwam ik erachter dat deze schrijver inmiddels had ontdekt dat er in Japan nog mensen waren die de oorspronkelijke, traditionele manier van Reiki beoefenden, Jikiden Reiki.

 

Ik ging zoeken of dat ook in Nederland werd gegeven en nam deel aan mijn eerste Jikiden Reiki Shoden cursus (vergelijkbaar met het Westerse Reiki I) in Hoensbroek bij Werner Tillmans in 2008. In december van dat jaar volgde ik de Okuden cursus (vergelijkbaar met Reiki II in de Westerse Reiki) bij John Jacobs in Westervoort. Ik begon gelijk te oefenen op anderen en mijzelf en er ging een wereld voor mij open. Het ontdekken van Byosen (hetgeen je in je handen voelt als je reiki geeft) was bijzonder. En omdat je als student heel veel behandelingen geeft in aanloop naar de Shihan (=leraar) training (je moet een bepaald aantal uren maken en bijhouden wat je merkt tijdens de behandeling) leerde ik heel goed om alle verschillende niveau's van Byosen te onderscheiden.

 

In juni 2009 ging ik naar Düsseldorf en werd ik Shihan Kaku (junior leraar) bij Tadao Yamaguchi, en mocht ik cursussen geven in Shoden. Voor ik verder mocht op het leraarspad moest ik een bepaald aantal cursussen Shoden hebben gegeven en reviews vragen die ik aan het Jikiden Reiki Instituut moest overleggen.

In juni 2010 werd ik dan eindelijk Shihan oftewel leraar, weer bij Tadao Yamaguchi in Düsseldorf. In Jikiden Reiki zul je de term Master niet tegenkomen, simpelweg omdat er geen Engelse woorden worden gebruikt, maar de Jikiden Reiki Shihan is gelijk aan de Westerse Reiki Master.  

In Jikiden Reiki wordt je gestimuleerd om vaker de seminars te herhalen. Als Shihan mag je tijdens die herhaal trainingen ook Reiju (afstemmingen) geven aan alle nieuwe studenten. Dat mocht ik ook doen in juni 2011 toen Tadao Yamaguchi weer naar Duitsland kwam en het was een openbaring. En ik mocht erbij zijn toen Frank Arjava Petter in 2011 voor het eerst naar Bloemfontein kwam om Jikiden Reiki seminars te geven in Zuid Afrika. En het jaar erna de Shihan training.

 

In Zuid Afrika ging ik eerst in Johannesburg en later in Kaapstad reiki behandelingen geven. Onze kat ontdekte daar hoe fijn het was om in de reiki energie te zijn en week niet van mijn zijde. De eerste maanden in Kaapstad heb ik vele uren afstandsreiki gegeven om wat omhanden te hebben. Daar begon ik ook met het geven van mijn eerste Shoden & Okuden cursussen en Reiju-/Reiki uitwisselingen.

 

In 2016 verhuisden we naar Accra, Ghana. Eind van dat jaar kwam Tadao Yamaguchi lesgeven in Drenthe waar Jaap van der Pol de Jikiden Reiki seminars voor hem organiseerde in Alteveer. Ik kwam speciaal over en was dolgelukkig om weer de energie van een grote groep Jikiden Reiki beoefenaars mee te maken.

In Accra raakten mijn collega’s op de Nederlandse Ambassade ook geïnteresseerd in Jikiden Reiki en zo vormde zich daar ook een groep met wie ik kon uitwisselen.

 

Nu woon ik in Noordwijk en bied hier behandelingen/trainingen aan vanuit mijn praktijk aan huis. 

 

Mocht je benieuwd zijn naar mijn Reiki lineage/herkomstlijn, die ziet er zo uit:

 

Mikao Usui

|

Chujiro Hayashi

|

Chiyoko Yamaguchi

|

Tadao Yamaguchi

|

Maya Kanhai