Jikiden Reiki® met Maya

Wat is Jikiden Reiki®?

Jikiden Reiki is traditionele Japanse Reiki, puur, eenvoudig zonder poespas en doeltreffend.

Jikiden Reiki betekent letterlijk 'direct overgedragen', rechtstreeks doorgegeven van leraar op student.

Grondlegger Mikao Usui noemde zijn Reiki oorspronkelijk 'Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho'. Hij trainde meer dan 20 Reiki Shihans (=leraren) en een van hen was dr. Chujiro Hayashi. Dank zij hem maakte het westen kennis met Reiki omdat hij in de jaren '30 van de vorige eeuw meerdere malen naar Hawaii reisde om op verzoek van mevrouw Hawayo Takata lezingen en workshops te geven aan de Japanse gemeenschap daar. Nadat mevrouw Takata rond 1980 haar kennis ging over dragen, werd Reiki bekender in de Verenigde Staten en maakte ook de rest van de wereld kennis met Reiki.

Een andere studente die in 1937 Reiki leerde van dr. Hayashi was mevrouw Chiyoko Yamaguchi wiens hele leven in het teken stond van Reiki.  Samen met haar zoon Tadao maakte zij in de jaren '90 Reiki in Japan toegankelijk voor westerse studenten.  Frank Arjava Petter,  legde destijds contact met de familie Yamaguchi en dankzij hem maakte Europa kennis met Jikiden Reiki.

Het Jikiden Reiki Kenkyukai (Jikiden Reiki Instituut) dat in Kyoto is gevestigd, heeft tot doel de pure, eenvoudige, maar zeer effectieve Reiki zoals het oorspronkelijk werd beoefend, in die originele vorm toegankelijk te maken voor iedereen die het wil leren  en die verantwoordelijkheid neemt voor zijn/haar eigen gezondheid. 

Ik leerde Jikiden Reiki in 2008 in Nederland en werd Jikiden Reiki Shihan (instructeur) in 2009/2010 bij Tadao Yamaguchi in Düsseldorf. Dat betekent dat ik Shoden en Okuden (Reiki I en II) trainingen mag geven. Van 2012 tot 2016 gaf ik deze in Kaapstad, Zuid Afrika en van 2017-2018 In Accra, Ghana. Sinds 2022 bied ik deze cursussen in Noordwijk aan.

 

De volgende Jikiden Reiki Shoden cursus is op 16 en 17 oktober 2023.

 

 

Jikiden Reiki® directe behandeling 

Tijdens de directe behandelingen werk ik aan de hand van de feedback die het lichaam mij geeft in mijn handen. De focus ligt op de plekken in het lichaam waar zich pijn of ongemak voordoet en daar leg ik mijn handen. Je ontvangt de Reiki altijd, door je kleding heen. Jikiden Reiki kan ontspanning en verlichting bieden bij pijn, spanning en stress. Het kan ook ondersteunend zijn na operaties of andere medische ingrepen. En natuurlijk gewoon ter ontspanning na een drukke dag. Om totale ontspanning te ervaren kun je een Jikiden Reiki behandeling boeken van 90-120 minuten voor € 94,50,-. Maar natuurlijk kun je een uur boeken voor € 77,-.

 

Jikiden Reiki® afstandsbehandeling of Enkaku

Is direct behandelen niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat iemand in een andere stad woont of in het ziekenhuis ligt, dan kan ik ook op afstand behandelen. De Reiki stroom en het effect van de behandeling zijn hetzelfde.  Ik nodig je uit om te gaan zitten of te gaan liggen tijdens de sessie zodat je bewust meewerkt aan jouw ontspanning/herstel.  Je hebt de keus uit 30min/€ 36,75 of 60min/€77,-.

 

Jikiden Reiki® mentale behandeling 

Bij mentale problemen kan ik een speciaal daarvoor bedoelde behandeling geven, direct of op afstand. De mentale behandeling kan een grote steun zijn bij nervositeit, angsten, spanning en stress en kan gecombineerd worden met de directe behandeling (het liefst na de directe behandeling). De focus ligt op ontspanning brengen met het mentale probleem of de situatie waar je aan wilt werken.  De intentie om te veranderen en mee te werken aan je eigen herstel is belangrijk. Een mentale behandeling duurt min 30min/€ 36,75.

 

Shoden Training 

Beginnersniveau € 250,- (vergelijkbaar met het westerse Reiki I )

In de Shoden training leer je over het ontstaan van Reiki en de historische achtergrond van grondlegger Mikao Usui en de familie Yamaguchi. Je leert wat Byosen  is en de verschillende gradaties onderscheiden. Byosen is het gevoel dat je in je handen krijgt tijdens Reiki.  In Jikiden Reiki volgen we het verloop van de Byosen, Je leert hoe je Reiki kunt toepassen bij anderen, bij jezelf en als eerste hulp bij wondjes, brandwonden en verstuikingen. Je leert het eerste symbool met uitleg waar het voor staat en je ontvangt 3 Reiju's (afstemmingen/initiaties).  Je oefent op beide dagen met je mede cursisten.  Je ontvangt een handboek en een Engels certificaat. Jouw Japanse, gekalligrafeerde certificaat wordt na de training besteld bij het Instituut in Kyoto en die krijg je dus later. 

De volgende Jikiden Reiki Shoden training is op 16 en 17 oktober 2023.

 

Okuden Training 

Verdiepings- of middenniveau € 450,- (vergelijkbaar met het westerse Reiki II)

In de Okuden training leer je Enkaku Reiki oftewel hoe je mensen Reiki kunt geven die zich ergens anders bevinden, in een andere stad of land (dus op afstand)Je leert hoe deze vorm is ontstaan, welk symbool je gebruikt met de bijbehorende betekenis en hoe je Enkaku in praktijk uitvoert. De tweede dag leer je de mentale behandeling, de achtergrond, het bijbehorende symbool en wat het betekent.  Je leert hoe je de mentale behandeling in praktijk uitvoert en hoe je dat op afstand doet.  Je ontvangt 2 Reiju's (afstemmingen/initiaties). Beide behandelingen oefen je met je mede cursisten. Je ontvangt na afloop een Engels en Japans certificaat. Het Japanse certificaat ontvang je later. Heb je Shoden al gevolgd en wil je Okuden leren, neem dan contact op om een datum te plannen.

 

 

Jikiden Reiki Reiju en Reiki Uitwisseling

Iedereen die een Jikiden Reiki cursus heeft gevolgd, kan bij mij deelnemen aan een Jikiden Reiki Reiju Kai  en Reiki uitwisseling.  

 

Nadat je Shoden en Okuden hebt gevolgd en minimaal 6 maanden hebt geoefend en aan alle voorwaarden hebt voldaan dan kun je overwegen om Shihan Kaku te worden, oftewel junior teacher zoals ze het zo mooi zeggen in het Engels. 

SHIHAN TRAINING DOOR TADAO YAMAGUCHI EN FRANK ARJAVA PETTER

De Shihan trainingen door Tadao Yamaguchi staan vermeld op de officiële website van het Jikiden Reiki Instituut 

Kijk op de website van Frank Arjava Petter naar zijn programma. 

Ik ben aangesloten bij de organisatie voor Jikiden Reiki Shihans over de hele wereld via NPO International Jikiden Reiki Association.  

 

 

NB. Wat ik aanbied vervangt nooit een reguliere behandeling bij een arts of andere medische behandelaar, maar kan wel een geweldige aanvulling zijn.